Građani Srbije veruju karticama i u inostranstvu

Bez autora
Jul 20 2011

Godišnje istraživanje "Masterindeks" pokazuje da većina korisnika kartica iz Srbije ima poverenje u bezbednost upotrebe kartica u inostranstvu. Dve trećine korisnika, ili oko 70 odsto smatra da je upotreba kartica u inostranstvu bezbedna, a isti toliko pamti PIN svoje kartice, kao najsigurniji vid zaštite šifre. Od 62 odsto korisnika kartica iz Srbije koji inače putuju u inostranstvo, 54 odsto planira putovanje izvan zemlje ove godine i to prvenstveno na odmor - njih 44 odsto, što je više negi prošle godine. Jedna od najvažnijih prednosti kartica u odnosu na gotovinu je to što su one sigurno sredstvo plaćanja. Za razliku od izgubljenog novca, u slučaju nestanka kartice ne gubite sav novac koji ste poneli, jer jednim telefonskim pozivom banci ili "Masterkard" servisu, koji je korisnicima na raspolaganju 24 sata dnevno, možete potpuno sprečiti ili umanjiti gubitak novca.

Građani Srbije veruju karticama i u inostranstvuGodišnje istraživanje "Masterindeks" pokazuje da većina korisnika kartica iz Srbije ima poverenje u bezbednost upotrebe kartica u inostranstvu.

Dve trećine korisnika, ili oko 70 odsto smatra da je upotreba kartica u inostranstvu bezbedna, a isti toliko pamti PIN svoje kartice, kao najsigurniji vid zaštite šifre, izjavio je menadžer kompanije "MasterCard Europe" za Balkan Manuel Alekse.

Od 62 odsto korisnika kartica iz Srbije koji inače putuju u inostranstvo, 54 odsto planira putovanje izvan zemlje ove godine i to prvenstveno na odmor - njih 44 odsto, što je više negi prošle godine.

On je istakao da je da jedna od najvažnijih prednosti kartica u odnosu na gotovinu, to što su one sigurno sredstvo plaćanja.

Za razliku od izgubljenog novca, u slučaju nestanka kartice ne gubite sav novac koji ste poneli, jer jednim telefonskim pozivom banci ili "Masterkard" servisu, koji je korisnicima na raspolaganju 24 sata dnevno, možete potpuno sprečiti ili umanjiti gubitak novca, kazao je on.

Od korisnika, koji su potvrdili da putuju u inostranstvo, 24 odsto njih je navelo da putuje izvan zemlje jednom godišnje, 16 odsto jednom u dve godine ili ređe, 13 odsto dva puta godišnje i devet odsto jednom u tri meseca ili češće. Oni od 25 do 34 godine češće putuju u inostranstvo od ostalih starosnih grupa i to najčešće radi odmora.

Takođe, imućniji korisnici češće putuju u inostranstvo u odnosu na ostale, a korisnici iz Beograda čeće putuju u inostranstvo od onih iz Vojvodine i Centralne Srbije.

Alekse je dodao da većina "Masterkard" kartica uključuje i različite vrste zdravstvenog i putnog osiguranja, a nema problema ni sa zamenom valute jer su prihvaćene na više od 30 miliona prodajnih mesta širom sveta. Ukoliko u nekim situacijama ipak zatreba keš, putnici iz Srbije ga mogu podići na nekom od 1,8 miliona bankomata.

Istraživanje "Masterindex" je prvi put sprovedeno u Srbiji u martu 2009. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik